Despre bete – materiale si numerotare

Materiale pentru bete

 • Lemn

Peste 90% dintre betele pentru tobe sunt facute din lemn. Calitatea lemnului conteaza foarte mult. Esentele de lemn folosite cel mai frecvent sunt: o specie de nuc, stejar si artar. Tipul de lemn influenteaza sunetul, echilibrul si longevitatea betelor. Ca sa iti dai seama daca un bat este drept, il poti rula pe o suprafata dreapta, tare. Trebuie sa te uiti daca betele sunt la fel: greutate, aspect, sunet.

In zilele noastre, datorita proceselor moderne de fabricatie, se poate presupune ca fabricantii ofera ‘perechi perfecte’.

In legatura cu cea mai portrivita esenta de lemn, nu exista un raspuns anume. Depinde mai ales de preferintele tobosarului si de stilul de muzica cantat. Se folosesc cel mai des, lemnul de nuc, stejar, artar. Se gasesc si bete din lemn de carpen (hornbeam).

 • Lemnul de nuc (Hickory)

nuc

Esentele de nuc dintr-o specie din America sunt cele mai folosite. Densitatea si duritatea sunt aproape la fel de mari ca la stejar. Tipul acesta de lemn absoarbe foarte bine socurile. E bun pentru un cantat mai putin obositor si mai ingaduitor cu incheieturile mainilor. Acest lemn de nuc se caracterizeaza si pentru un bun raport greutate – putere.

 • Lemnul de stejar (Japanese oak, Shira Kashi)

betestejar

Stejarul este cu aproximativ 10% mai greu decat nucul. Este mai dur si deci mai longeviv. Loviturile cu bete din stejar pot fi mai puternice. Un bat din lemn de stejar avand aceeasi greutate cu unul de nuc, va fi mai subtire decat acesta. Stejarul nu se uzeaza de la bataia puternica in cinele si nici nu se rupe la cantatul in rama la fel de usor ca altele.

 • Lemnul de artar (maple)

batartar

Artarul este cu 10% mai usor decat nucul. Astfel, se poate obtine un bat mai gros cu aceeasi greutate ca a altor esente de lemn. Multi tobosari aleg artarul din acest motiv. Betele din artar se folosesc pentru cantatul rapid, usor cat si pentru repetitii. Artarul nu este foarte rezistent.

 • Lemnul de carpen (hornbeam)

batcarpen

Aceasta este o esenta de lemn tare de origine europeana, care depaseste duritatea stejarului european. Cel mai bun termen de comparatie este stejarul japonez (Japanese Shira Kashi).

 • Suprafete

batsuprafete

Betele de tobe pot fi lacuite sau nelacuite. Lacul protejeaza suprafata lemnului. Scopul sau principal este sa mentina nivelul de umiditate (sau mai degraba de uscaciune) constant la nivelul lemnului. Prea multa umiditate ii poate da un aspect ca al cauciucului. Prea putina va duce la ruperea betelor foarte rapid. Exista si niste serii colorate, mai ales albe. Sunt preferate din punct de vedere estetic, in timpul concertelor.

Suprafetele nelacuite sunt utile daca ai o problema cu transpiratia palmelor. De exemplu, intr-un concert lung, betele colorate iti pot scapa din mana. Exista si bete invelite cu un maner din cauciuc. O alta posibilitate este sa infasori batul cu banda adeziva.

 • Metal

batmetal

Lars Ulrich (Metallica) a facut acest material popular. Betele din aluminiu sunt foarte durabile. Procesul de fabricatie poate produce un bat cu toleranta foarte scazuta, adica pot fi facute bete identice. Diferenta e de mai putin de 1%. Capul batului poate fi desurubat si se poate schimba. Sunt disponibile mai multe forme. Aceste bete sunt mai grele, fiind mai populare in muzica Metal. Cantatul pe cinele nu mai e o problema, desi cu cinelele mici, betele din aluminiu trebuie folosite cu grija.

 • Carbon

batcarbon

Fibra de carbon e un material sintetic, cu consistenta asemanatoare nucului. Carbonul se caracterizeaza printr-o durabilitate crescuta in comparatie cu lemnul. Absoarbe transpiratia palmelor si are o rezistenta abraziva foarte mare. Betele din carbon sunt negre, ceea ce le face foarte cautate.

 • Laminate

Betele sunt construite din mai multe straturi, la fel ca si placajul. In cele mai multe cazuri sunt facute din furnir. Straturile individuale sunt facute din mai multe tipuri de lemn si au asadar diverse caracteristici. Rezultatul este un bat cu rebound foarte bun. Sunt o alegere buna pentru rudimente. Betele laminate sunt adesea multicolore in functie de tipurile de lemn folosite pentru straturi.

Numerotarea betelor

Numerotarea betelor de toba e formata dintr-un numar si o litera. Marimi uzuale sunt 2a, 5a, 7a. Nu exista un standard anume la acest sistem. Marimile corespunzatoare variaza de la un fabricant la altul.

Reguli generale:

 • numarul 7 indica un bat mai subtire decat 2.
 • 5b este mai gros decat 5a

numerebete

O impartire in linii mari ar arata asa:

– 7a – potrivit pentru jazz usor
– 5a – potrivit pentru jazz si rock usor
– 5b – potrivit pentru rock in general, repetitii si studiu
– 2a – potrivit pentru rock si pentru repetat materiale mai rapide
– 2b – potrivit pentru hard rock

Intre aceste numere exista o multitudine de modele, iar caracteristicile depind in functie de producator.

Acest articol a fost publicat în Diverse. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>