Cordarul

Cordarul este o piesa esentiala care da sunetul special al unei tobe mici. Este format din mai multe fire spiralate, intinse peste fata de rezonanta. Atunci cand premierul este lovit, aceste fire vibreaza si produc sunetul clar caracteristic. Fiecare nota pe toba mica este formata din sunetul produs de lovitura batului pe membrana si de vibratia cordarului pe fata de rezonanta.

cordar1

Tonalitatea premierului este direct influentata de tensiunea din cordar si de materialul din care sunt facute firele.

Numarul de fire

cordar2

Un cordar poate avea intre 8 si 42 de fire. Cele mai frecvent folosite au intre 12 si 24 fire, care sunt atasate de niste rame metalice, care la randul lor se prind de tambur si partea de jos prin sarme sau benzi de plastic. Un cordar subtire permite obtinerea unui sunet mai pur. Unul mai gros faciliteaza un sunet mai ascutit. Folosirea mai multor fire amplifica sunetul, dar poate duce si la inecarea sunetului original de toba. Daca vrei sa schimbi modul in care suna premierul tau, schimbarea cordarului poate fi o solutie.

Tipuri de fire

cordar3

Firele pentru toba mica sunt cel mai frecvent fabricate din sarma spiralata, care creeaza sunetul ascutit. In general se foloseste ca material otelul placat cu crom. In trecut, tobele mici erau fabricate din intestine intinse peste capul tobei. Acest gen de tobe aveau o tonalitate inchisa, fara rezonanta, in comparatie cu premierele cu cordar. Astazi, sunetul poate fi creat si folosind fire din plastic. Se folosesc foarte multe tipuri de materiale si procese pentru cordare, de exemplu: otel, bronz, aliaje placate cu crom sau lacuite. Unii fabricanti au inceput sa foloseasca diverse dimensiuni de fire, corzi de chitara, sarma impletita sau fire incarligate inegal. Sunetul tinde sa fie mai inchis si mai uscat decat pentru cordarul cu fire din otel placat cu crom.

Tensiunea

cordar4

Daca folosesti tensiune scazuta, tonalitatea va fi mai inchisa, si cordarul va vibra mai tare. Se foloseste daca se canta lovituri de tip tremolo (buzz roll) sau daca vrei sa reduci ascutimea sunetului pentru melodiile lente. Cu cat se creste tensiunea in cordar, cu atat tonalitatea va fi mai inalta, ceea ce e util pentru cantatul de rudimente sau de muzica rapida. Exista multe tensiuni intermediare care pot fi explorate pentru a gasi reglarea cea mai buna in fiecare caz. Se practica si ajustarea tensiunii intre cantece, in functie de fiecare dintre acestea.

Tobosarii de la Scottish Pipe Band folosesc o toba mica de mars proiectata special ca sa aiba un mecanism secundar de tobe mici in interiorul tobei, care la randul lor exercita presiune  pe  fata de bataie, producand un sunet extrem de articulat si deschis. Cu toate acestea, majoritatea tobosarilor din ziua de azi cat si cam toate seturile de tobe existente, nu folosesc decat  un singur cordar sub fata de rezonanta. Unii aleg sa scoata cu totul cordarul, pentru un sunet inchis atunci cand canta cu maturicile.

Acest articol a fost publicat în Diverse. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>