Materiale pentru toba mica (premier)

Premierul e cea mai importanta parte dintr-un set de tobe. Materialul din care este facut, cat si procesul de manufacturare pot influenta foarte mult sunetul final.

Cu toate ca fabricantii au testat o mare varietate de materiale (inclusiv acril, fibra de sticla si fibra de carbon), majoritatea tobelor mici din ziua de azi sunt facute din lemn sau metal. De vreme ce majoritatea tobelor sunt din lemn, premierul e singurul din set care poate fi din metal. Unele premiere si unele seturi de tobe sunt facute dintr-o combinatie de tipuri de lemn sau au pe exterior un strat dintr-un lemn diferit fata de cel de baza, ales pentru motive estetice. Stratul interior al tobei are influenta decisiva asupra sunetului, fiind urmat de cel intermediar; stratul exterior influenteaza cel mai putin sunetul.

Aveti mai jos o trecere in revista a celor mai folosite materiale pentru premier, impreuna cu caracteristicile de sunet ale fiecaruia.

Artarul (Maple)

artarUna dintre cele mai populare esente de lemn folosite pentru carcasa tobelor mici de mare calitate este artarul.
Artarul e cunoscut pentru tonul cald si pentru accentuarea frecventelor joase, cat si pentru distributia echilibrata a frecventelor inalte si medii. Sunetul e clar si sustine o gama larga de acordare.

 

Mesteacanul (Birch)

mesteacanMesteacanul e un lemn dens si durabil. In comparatie cu artarul, tonalitatile obtinute au o proiectie buna si sunt mai deschise si mai agresive. Intensificarea sunetelor joase si inalte da un bun echilibru intre tonuri.

 

 

 

Fagul (Beech)

fagFagul e la fel de dur ca mesteacanul, dar asprimea mai mare a texturii ii da posibilitatea unei game mai mari de frecvente joase. Fagul confera premierelor o tonalitate plina, similara cu a artarului. Daca te intereseaza duritatea mesteacanului, dar si un sunet ca al artarului, fagul e o alternativa buna.

 

 

Stejarul (Oak)

stejarStejarul e un lemn foarte puternic, cu durabilitate si proiectie mare. E o alternativa buna pentru materiale mai comune, oferind un sunet prezent care are suficient “low end” sa pastreze rotunjimea lui.

 

 

 

Mahonul (Mahogany)

mahonPentru mai mult de 50 de ani, mahonul a fost materialul standard pentru tobe. In zilele noastre, este considerat scump si este deci mai putin folosit. Frecventele joase puternice realizeaza tonalitati bogate si calde, potrivite pentru muzica mai veche. Frecventele medii sunt intensificate si dau putere suplimentara.

 

Plopul (Poplar)

plopPlopul e un copac care creste repede. Lemnul de plop are rezistenta medie in ceea ce priveste tobele. E un lemn mai moale ce a fost folosit pentru tobe mult timp. E deseori folosit pe post de material intermediar intre straturile interior si exterior, care sunt din lemn mai scump si mai estetic. Are un sunet similar cu esentele mai scumpe cum ar fi mesteacanul sau mahonul.

 

Teiul (Lime, Basswood)

teiTeiul e un alt copac cu lemn de esenta moale, care creste foarte repede. Multi tobosari considera ca teiul are un sunet asemanator cu al esentelor de lemn mai scumpe, cum ar fi artarul sau mahonul. Adesea este ales pentru straturile interior si mijlociu, pentru ca este ieftin si sunetul e bun.

 

 

Otel (Steel)

otelCaracteristica cea mai notabila a tobelor din otel este tonalitatea deschisa, sustinerea indelungata a sunetului, cat si sunetul puternic al loviturii pe rama. Daca ai de cantat mult pe rama sau ai nevoie de un premier care sa se auda peste o muzica zgomotoasa, poti incerca o toba mica din otel. Pentru acest motiv, tobosarii de raggae si rock prefera tobele premier din otel. Tot ele apar de multe ori in seturile de tobe pentru incepatori datorita pretului mic.

Alama (Brass)

alamaAlama ofera sunetul metalic asociat cu tobele din metal, dar si tonalitate calda, cu lovituri clare si bine definite pe rama, care se aud si peste muzica zgomotoasa.

 

 

 

 

Aluminiu (Aluminium)

aluminiuAluminiul ofera un sunet patrunzator vioi, dar si putin uscat, cu o sustinere mai slaba decat otelul sau alama.

 

 

 

 

 

Cupru (Copper)

cupruTobele mici din cupru sunt alese des pentru orchestratie, pentru ca au tonalitati calde si inchise, cu frecvente mai joase decat cele din alama si otel.

 

 

 

 

Bronz (Bronze)

bronzCu toate ca este folosit mai ales la fabricarea cinelelor, bronzul devine din ce in ce mai popular pentru tobele mici, datorita tonurilor calde si inchise, cat si mai estompate in comparatie cu tobele din alama si otel.

 

 

 

Materiale si constructie

In general, tobele mici din lemn ofera sunete mai calde, in vreme ce acelea din metal au tonuri mai ascutite, zgomotoase, desi uneori exista si exceptii. In vreme ce materialul din care e facuta carcasa premierului influenteaza mult tonalitatea, pe de alta parte si grosimea carcasei, adancimea, diametrul, unghiul marginilor, tipul de cerc al tobei si metoda de constructie conteaza si ele foarte mult.

Carcasele mai subtiri au un sunet mai bogat si adanc si cu tonuri mai calde decat tobele cu pereti mai grosi. De aceea tom-urile au in general peretii subtiri. Carcasele cu perete gros tind sa proiecteze sunetul mai mult si sunt mai zgomotoase. Pentru raggae, poti alege tobele cu perete gros. Pentru jazz, o toba cu perete subtire poate fi mai buna. Cele din metal sunt de obicei mai subtiri decat cele din lemn, pe de-o parte pentru ca materialul e mai puternic, cat si pentru ca tobele din metal cu pereti grosi sunt foarte grele.

Adancimea unui premier ii influenteaza sunetul. Cele mai adanci sunt mai zgomotoase, si de aceea tobele mici de fanfara sunt in unele cazuri de marimea unui cazan. Daca ai nevoie de volum, o toba mare si adanca va fi raspunsul. Cu toate acestea, utilizarea microfoanelor in timp ce canti face sa nu mai fie nevoie de tobe premier mari. Un premier de adancime mica canta mai precis, dar nu face fata unui ritm foarte intens.

Diametrul premierului ii afecteaza inaltimea sunetului. Tobele premier cu diametru de 14” sunt cele mai populare. Cele mai mici au sunete mai inalte si sunt mai putin zgomotoase. Daca ai de cantat melodii zgomotoase, membrana tobei va fi mai dura, mai intinsa. Pe tobele cu diametru mai mic de 13” e mai complicat de cantat lovituri pe rama.

Daca te decizi pentru o toba mica din lemn sau pentru una din metal este pana la urma o problema de gusturi. E chiar o idee buna sa ai mai multe tobe premier, eventual din diferite materiale si de diverse marimi in functie de tipul de muzica cantat. Tobosarii care canta foarte intens au chiar un premier de rezerva la concerte.

 

Acest articol a fost publicat în Diverse. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>