Cum se alege premierul

In principiu, nu exista tobe de tip premier nepotrivite, ci doar unele care nu se potrivesc cu stilul cantat. De exemplu, o toba mica de fanfara n-ar fi buna pentru jazz. Asadar, problema se pune cand se face legatura intre tipul premierului folosit si stilul de muzica.
premier1Necesitatile pot dicta o alegere mai putin obisnuita. Uneori te poate ajuta o toba cu posibilitati duble, care poate sustine si ritmurile de fanfara cat si pe cele obisnuite.

premier2Daca trebuie sa canti intr-o formatie sau o orchestra, se prefera tobele mici din lemn, desi se pot folosi si cele metalice care produc sunete inchise (de exemplu din cupru). Tobele metalice nu au tonalitatea calda data de lemn si nu se potrivesc cu stilurile cantate in orchestre.

premier3Deci, daca trebuie sa iti alegi o toba de tip premier, mai intai gandeste-te la ce fel de muzica o vei folosi si cum trebuie sa sune. Daca ar trebui sa canti tare, atunci o toba mica din metal proiecteaza sunetele bine. Daca stilul muzical ales e jazz-ul, atunci mai bine alegi un premier din lemn, care nu amplifica foarte tare volumul loviturilor, dar le da o tonalitate calda. Pentru Metal in genul celui din anii ’80, iti recomandam o toba mica cu adancime 8” pentru o tonalitate mai bogata care era caracteristic acestui stil. Daca vei canta in cluburi, concerte si inregistrari, microfoanele o sa compenseze nevoia unei tobe zgomotoase, asa ca iti poti alege premierul doar in functie de cum ai vrea sa sune.

Alta intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este daca vei folosi toba mica pentru un singur stil de muzica sau pentru mai multe. Daca trebuie sa acoperi stiluri multiple, cel mai potrivit ar fi un premier cu adancimea standard (5” – 6.5”), in locul unuia prea putin sau prea adanc. Pe de alta parte, daca stilul tau e ska sau reggae music, cu un “piccolo” cu diametrul 13” poti obtine sunete mai inalte. Tobe premier mai mici, 10” – 12”, sunt denumite si tobe “popcorn” pentru ca emit un sunet anume, deschis si scurt. Se folosesc cel mai des in rockul modern. Dar pana la urma tu esti cel care alege.

O alta varianta este sa ai o toba mica secundara pentru o paleta de sunete mai completa. Daca ai un premier metalic, gandeste-te sa iti mai iei unul din lemn. Daca ai deja unul din lemn, poti sa iti mai iei o toba metalica cu diametrul mai mic. Multi tobosari au un premier metalic de acest gen in stanga fusului si il folosesc pentru  R ’n’ B si hip hop. Ce mai poti face este sa detensionezi cordarul pentru varierea tonalitatilor.

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Diverse. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>