Vinnie Colaiuta

vinniecolaiuta

Experimentat in multe stiluri de muzica si omniprezent, deseori citat ca unul din cei mai mare tobosari ai zilelor noastre, Vinnie Colaiuta a frapat publicul decenii intregi prin abilitate tehnica. Este imposibil de catalogat ca apartinand doar unui anumit stil de cantat. Vinnie poate canta pop, jazz, fusion, rock, R&B si acest lucru i-a permis sa jongleze pe scena muzicala, de la Megadeth la Joni Mitchell si la Herbie Hancock.

In aprilie 1978, la varsta de 22 de ani, Vinnie a avut de cantat, ca auditie pentru Frank Zappa, piesa “Pagina neagra”, notorie pentru dificultatea ei. Auditia a fost un succes si astfel Vinnie a inceput colaborarea alaturi de Zappa ca principalul lui tobosar pentru studio si concerte live. Colaiuta a cantat cu succes pe albumele “Tinsel Town Rebellion”, “Joe’s Garage” si “Shut Up ‘n Play Yer Guitar”. Prestatia de pe “Joe’s Garage” a fost inclusa de catre revista “Modern Drummer” din 1993 in topul celor mai bune interpretari la tobe din toate timpurile.

Vinnie Colaiuta are o ureche muzicala invidiata de toti ceilalti tobosari profesionisti. Despre indemanarea lui Colaiuta de a canta renumita muzica extrem de complexa a lui Zappa, chitaristul Steve Vai povesteste urmatoarele:
“ Este unul din cei mai uimitori cititori de partituri la prima vedere. Intr- zi repetam ceva cu Frank Zappa, asta era la inceputul anilor ’80, si Frank a venit cu o piesa numita “Mo ‘N Herb’s Vacation”, incredibil de complexa. Exista partitura pentru tobe, exact ca celebra “Pagina neagra”, numai ca era si mai complicata, cu masuri de 17/3. Erau multi tipi pe acolo, mi se pare ca era si Bozzio. Vinnie avea partitura in dreapta, pe stativ. In stanga lui, pe alt stativ, avea o farfurie cu sushi, ok? Tempoul piesei era foarte lent, ca in “Pagina neagra”. Mai intai a intrat primul riff cu toate cinelele, hi-hat-urile si un ra-ta-ta-tam cu toate tumurile si nebuniile alea. Acum, Vinnie avea obiceiul de a-si ridica ochelarii cu degetul din mijloc de la mana dreapta. Ei bine, l-am vazut cum se uita la o masura de pe partitura, era ultima masura de pe pagina. A inceput sa cante in timp ce intorcea pagina cu o mana si indata ce a intors pagina a continuat cu riff-ul cu mana dreapta si cu stanga a luat o inghititura de sushi, apoi a continuat riff-ul cu mana stanga si cu picioarele, si-a ridicat ochelarii si a cantat ce mai ramasese din masura. A fost cel mai bolnav lucru pe care l-am vazut. Frank si-a aruncat partiturile in aer si Bozzio a plecat. Pe mine m-a umflat rasul.”

Dupa ce a parasit trupa lui Zappa, Colaiuta a inceput colaborarea cu o lista interminabila de artisti pop si rock din care mentionam: Joni Mitchell, Barbra Streisand, Chaka Khan, Megadeth, The Beach Boys, Leonard Cohen, Chick Corea, Herbie Hancock, Quincy Jones, The Buddy Rich Big Band, Chuck Loeb si Jeff Porcaro.

Incepand cu anul 1990, Vinnie devine tobosar in trupa de turneu a lui Sting si ramane ca membru al trupei timp de 7 ani.
Inregistrarile de studio ale lui Vinnie pentru Sting se pot auzi pe albumele “Ten Summoner’s Tales” (1993), “Mercury Falling” (1996), “Brand New Day” (1999) si “Sacred Love” (2003).
In septembrie 2003 Vinnie s-a intors in trupa lui Sting pentru a sustine un scurt turneu de promovare a albumului “Sacred Love” dar a refuzat sa participe la un turneu mondial, deoarece turneele lui Sting sunt exagerat de lungi.

In perioada 2006 – 2007, Colaiuta a efectuat turnee alaturi de Eric Clapton, iar in octombrie si noiembrie 2008 a sustinut concerte in Europa alaturi de John McLauglin, Chick Corea, Kenny Garrett si Christian McBride.
Vinnie ramane unul din cei mai solicitati muzicieni de studio, cantand pentru nenumarate albume si coloane sonore pentru filme si practic poate fi numit unul din cei mai inregistrati si respectati tobosari din toate timpurile.

Discografie

Cu Frank Zappa
· Joe’s Garage (1979)
· Saarbrucken (1979)
· Tinseltown Rebellion (1981)
· Shut Up ‘n Play Yer Guitar (1981)
· Guitar (1988)
· Any Way the Wind Blows (1991)
· The Man From Utopia (1983)
· Halloween (2003)
· Strictly Commercial (1995)
· You Can’t Do That on Stage Anymore, Vol. 1 (1995)
· You Can’t Do That on Stage Anymore, Vol. 4 (1995)
· You Can’t Do That on Stage Anymore, Vol. 6 (1995)
· The Lost Episodes (1996)
· Frank Zappa Plays the Music of Frank Zappa: A Memorial Tribute (1996)
· Have I Offended Someone? (1997)
· Son of Cheep Thrills (1999)
· Halloween (2003)
· Trance-Fusion (2006)
· Buffalo (2007)

Cu Sting
· Acoustic Live in Newcastle” (1992)
· Ten Summoner’s Tales (1993)
· Mercury Falling (1996)
· Brand New Day (1999)
· Sacred Love (2003)

Cu Joni Mitchell
· Wild Things Run Fast (1982)
· Dog Eat Dog (1985)
· Night Ride Home (1991)
· Hits (1996)
· Misses (1996)
· Songs of a Prairie Girl (2005)

Colaborari

Karizma, Michael Landau, David Garfield, Neil Stubenhaus, Los Lobotomys, Robben Ford, Bill Evans, Will Lee, Mark Egan, Tim Lefebvre, Jim Beard, Chuck Loeb, Dean Brown, Lee Ritenour, Jeff Porcaro, Carlos Vega, Jeff Richmann, Herbie Hancock, David Goldblatt, Steve Taglione, David Sancious, John Patitucci, Tim Landers, Mike Miller, Domenic Miller si multi, multi altii.

Echipament

Incepand cu anul 1990 s-a alaturat celor de la Zildjian pentru a crea o linie proprie de cinele, avand ca punct de pornire cinelul de serie A. Tot in colaborare cu Zildjian a lansat setul de beţe cu autograf, 5B cu lungime 15” si diametru 0,595”.

Set de tobe Gretsch:
· 14×4 SNARE DRUM MAPLE
· 14×6 SNARE DRUM BRASS
· 10×7 TOM
· 12×8 TOM
· 13×9 TOM
· 14×14 FLOOR TOM
· 16×16 FLOOR TOM
· 22×18 BASS DRUM
· A 14 QB HIHAT ( PLATINUM )
· ORIENTAL 20 CHINA TRASH
· A 6 SPLASH
· A 17 CRASH
· A 10 SPLASH
· K 8 SPLASH
· A 20 PING RIDE ( PLATINUM )
· A 12 HIHAT
· A 15 CRASH
· A 18 CRASH
Feţe Remo.

Produse cu semnatura:56768vinniecolaiutaueli4

Vinnie Colaiuta a castigat 18 ani la rand trofeul “Tobosarul anului” acordat de revista “Modern Drummer”.

 

 

Acest articol a fost publicat în Hall of fame, Vinnie Colaiuta. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>