Gene Krupa

Gene_Krupa_photo_2

Gene Krupa s-a nascut in Chicago, la 15 ianuarie 1909. A cantat la saxofon in scoala primara, iar la varsta de 11 ani si-a cumparat un set de tobe, deoarece erau cele mai ieftine articole din magazinul cu instrumente muzicale al fratelui sau. Gene intentiona sa devina preot, la indemnurile parintilor lui, extrem de religiosi, insa dorinta de a canta la tobe a fost mai puternica.

Prima trupa in care a cantat s-a numit “The Frivolians” dar acest lucru se intampla doar cand tobosarul principal era indisponibil. In 1923, Gene s-a imprietenit cu “The Austin High Gang”, din care faceau parte multi muzicieni care aveau sa apara pe prima inregistrare a lui Gene: Jimmy McPartland, Jimmy Lannigan, Bud Freeman si Frank Teschemacher. In 1925 Gene a inceput sa studieze percutia cu Roy Knapp, Al Silverman si Ed Straight si a cantat alaturi de Joe Kayser, Thelma Terry si multe trupe comerciale.

Gene si-a definit si dezvoltat propriul stil cantand jazz cu Mezz Mezzrow, Tommy Dorsey, Bix Beiderbecke si Benny Goodman. In acea perioada, influentele lui Gene erau Tubby Hall si Zutty Singleton insa tobosarul care a avut cel mai mare impact asupra lui Gene a fost Baby Dodds. Acesta executa rolls foarte apasat, particularitate observata si in momentele de solo ale lui Gene.

In decembrie 1927 a avut loc prima inregistrare a lui Gene si a ramas in istorie ca primul moment in care un tobosar a folosit toba mare in timpul unei inregistrari.

Gene s-a mutat la New York in 1929 si a fost cooptat de Red Nichols, alaturi de Benny Goodman si Glenn Miller. Gene nu a stiut niciodata sa citesca o partitura si deseori improviza la repetitii. Glen Miller a trebuit sa stea langa el sa-i fredoneze bataile pana cand Gene le-a invatat pe dinafara.

Gene s-a alaturat apoi trupei lui Benny Goodman, cu promisiunea ca aceasta va fi o trupa de jazz adevarata. In ianuarie 1938, la Carnegie Hall din New York, Gene a prezentat primul solo extins din jazz, in “Sing Sing Sing”. Dupa reprezentatia de la Carnegie Hall, tensiunile dintre Gene si Benny au iesit la suprafata. Publicul cerea ca Gene sa aiba rolul principal de fiecare data, insa Benny nu dorea sa iasa din lumina reflectoarelor in favoarea altui membru al trupei.

stringsIn mai 1938, Gene isi formeaza propria orchestra, cu succes imediat – Gene Krupa Orchestra.

 

 

 

 

gkdmbookTot in anul 1938 apare “The Gene Krupa Drum Method” – in prima parte a cartii se combina tehnicile pentru premier cu exercitiile pe intreg setul de tobe iar in a doua parte sunt prezentate partiturile unor piese interpretate de Gene.

 

 

 

 

 

In vara anului 1943 Krupa a fost arestat in San Francisco in timpul unei perchezitii de droguri. A fost acuzat pentru detinere de marijuana si complicitate la un delict minor si a fost condamnat la 90 de zile de inchisoare.
Dupa eliberarea din inchisoare, Krupa a reusit sa-si tina trupa inchegata pana in 1950, in vreme ce majoritatea big band-urilor erau deja destramate.

Gene a colaborat cu Norman Granz la concertele “Jazz at the Philarmonic”. Aceste concerte au inclus si celebrele “drum battles” cu Buddy Rich in octombrie 1952.

Impreuna cu Cozy Cole, Gene a format scoala de tobe “Krupa-Cole” in martie 1954. De asemenea, a inceput sa studieze timpanele cu Saul Goodman de la Filarmonica din New York.

Gene a aparut in cateva filme artistice printre care “Some like it hot” si “Beat the band”, devenind un fel de idol al matineurilor.

In 1959, actorul Sal Mineo l-a intruchipat pe Gene in filmul “Povestea lui Gene Krupa”. Filmul a fost sarac in detalii despre cariera lui Gene insa a beneficiat de o coloana sonora excelenta, inregistrata de Krupa insusi. Popularitatea crescanda l-a determinat pe Gene sa-si abandoneze rolul de profesor pe care-l detinea la Scoala de tobe.
La sfarsitul anilor ’50, Krupa a fost fortat sa se menajeze datorita problemelor tot mai grave cu spatele. A suferit un infarct in 1960, care l-a fortat sa se retraga pentru mai multe luni. Dupa recuperare, a sustinut mai multe concerte cu Cvartetul Goodman. Din nou sanatatea i-a creat probleme si in anul 1967 Gene Krupa se retrage. A mai avut insa cateva concerte, ultimul fiind in august 1973, odata cu reunirea vechiului Cvartet Goodman. Doua luni mai tarziu, Gene Krupa moare in urma unui infarct.

Gene ramane un tobosar de referinta, unul dintre cei mai influenti, atat datorita stilului, cat si inovatiilor:

  • Daca pana la acea vreme, tobosarii doar tineau ritmul, Krupa a inceput sa interactioneze cu ceilalti muzicieni si a introdus solo-ul de tobe in jazz. Krupa, despre care Buddy Rich a spus ca a fost “inceputul si sfarsitul tuturor tobosarilor de jazz”, va fi intotdeauna cunoscut ca omul care a facut din tobe un instrument de solo.
  • Gene este considerat parintele setului modern de tobe, intrucat el a fost acela care l-a convins pe H.H. Slingerland sa produca tumuri acordabile, in 1936.
  • Avedis Zildjian a apelat la Krupa pentru a-l ajuta sa imbunateasca fusurile moderne. Fusul original se numea “low-boy”, care era practic un cinel situal la nivelul podelei si la care se canta cu piciorul, aranjament care facea aproape imposibila folosirea beţelor.
  • Gene a standardizat numele si folosinta ride-ului, crash-ului si splash-ului.
  • Lui Krupa i se atribuie inventarea rim shot-ului pe premier plus cateva tehnici pentru cinele care in timp au devenit standard.
  • La initiativa lui Krupa, in anul 1941 are loc pentru prima data Concursul anual de tobe, care a atras mii de participanti in fiecare an. Castigatorul primei editii a concursului a fost legendarul Louie Bellson.

avedis1Colaborari: Coleman Hawkins, Big Sid Catlett, ,Benny Goodman, Johnny Hodges, Lester Young, Harry Carney, Cootie Williams, Buck Clayton, Chris Griffin, Bobby Hackett, Vernon Brown, Count Basie, Freddie Green, Walter Page, John Kirby, Roy Eldrigde, Louis Bellson, Buddy Rich, Teddy Wilson, Allan Reuss, Jess Stacy, Lionel Hampton, Harry Goodman, Vido Musso, Artie Bernstein, Roy Eldridge, John Kirby, Ziggy Elman, Hymie Schertzer, Arthur Rollini, Jack Teagarden, Harry James, Billie Holiday, Babe Russin, Fletcher Henderson, Red Ballard, Bud Freeman, Irving Aaronson, Mal Hallet.

Echipament:

genekrupavintagedrumde

Set de tobe Slingerland
– 1 6.5 x 14 Snare
– 2 9 x 13 Tom
– 3 16 x 16 Floor Tom
– 4 14 x 26 Bassdrum

Cinele Zildjan
– 11″ Hi-Hats
– 13″ Crash
– 8″ Splash
– 14″ Cymbal
– 16″ Crash

Beţe Slingerland
– un model creat special pentru Gene Krupa, lungime 15,5”, diametru 0,5”, cu varful subtire si oval.

cat1965 cat1960 cat1938

Discografie

* Benny Goodman: The Famous Carnegie Hall Concert 1938 (Columbia)
* Drummin´ Man (Charly, 1938–41) cu Roy Eldridge, Anita O’Day, Benny Carter, Charlie Ventura
* Drum Boogie (Columbia, 1940–41)
* Uptown (Columbia, 1941–1949)
* Lionel Hampton/Gene Krupa (Forlane, 1949) cu Don Fagerquist, Frank Rehak, Frank Rosolino, Roy Eldridge
* The Exciting Gene Krupa (Enoch´s Music, 1953) cu Charlie Shavers, Bill Harris, Willie Smith, Ben Webster, Teddy Wilson, Herb Ellis, Ray Brown, Israel Crosby
* Krupa and Rich (Verve, 1955) cu Roy Eldridge, Dizzy Gillespie, Illinois Jacquet, Flip Phillips, Oscar Peterson, Herb Ellis, Ray Brown, Buddy Rich
* Gene Krupa Big Band: Drummer Man cu Anita O’Day & Roy Eldridge (Verve, 1956)

4rksnares tunable mili-gjon-drummer-gene-krupa-playing-drum-at-gjon-mili-s-studio genekrupa2 geneKrupa2 louiebellsongenekrupa GeneKrupa6

Acest articol a fost publicat în Gene Krupa, Hall of fame. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>