Mike Portnoy

mikeportnoy1

Michael Stephen “Mike” Portnoy (nascut pe 20 aprilie 1967 in Long Beach, New York) este cunoscut in principal ca fostul tobar si backing vocal al trupei Dream Theater.

Mike afirma ca in ce priveste tobele a fost auto-didact, cu toate ca a luat lectii de teorie muzicala in liceu. In acea perioada, a inceput sa cante cu trupe locale – cu Rising Power si Inner Sanctum a inregistrat doua albume independente. A parasit Inner Sanctum dupa ce i s-a acordat o bursa la Academia de Muzica Berklee, din Boston. Acolo l-a intalnit pe John Petrucci si John Myung. Impreuna au format o trupa, denumita initial Majesty si ulterior Dream Theater.

Invocand conflicte de interese, Mike paraseste Dream Theater in septembrie 2010 si se alatura trupei Avenged Sevenfold.

Influente: Neil Peart, Vinnie Paul, Carl Palmer, Bill Bruford, Terry Bozzio, Billy Cobham, Alan White, Stewart Copeland, Phil Collins, Chester Thompson, Simon Phillips, Nick D’Virgilio, Andy Sturmer, Dave Lombardo, Jon Fishman, Vinnie Colaiuta, Ringo Starr, Peter Criss, Tommy Lee, John Bonham, Keith Moon si Lars Ulrich.

Colaborari: Liquid Tension Experiment, Dream Theater, Rush Tribute, John Arch, John Petrucci, John Myung, James LaBrie, Kevin Moore, Derick Sherinian, David Prater, Jordan Rudess, Maggie Estep, Kevin Shirley, Doug Oberkircher, Jay Beckenstein si multi altii.

Premii
Portnoy a castigat 23 de premii acordate de revista Modern Drummer printre care “Cel mai bun instructor” (de doua ori), “Cel mai bun DVD educational” (de doua ori, pentru „Progressive Drum Concepts” si „Liquid Drum Theater”), “Cel mai bun concert inregistrat” (de 6 ori) si “Cel mai bun tobar de progressive rock” (12 ani consecutivi).
De asemenea, Mike Portnoy a fost inclus in Rock Drummer Hall of Fame. In octombrie 2009, revista Rhythm l-a clasat pe Mike Portnoy pe locul 5 in topul 50 al celor mai buni tobari din toate timpurile.
In urma votului a 6.500 de tobari din toata lumea, Portnoy a fost desemnat cel mai bun tobar de progressive rock pentru anul 2010 (premiul pentru cel mai bun tobar de metal a fost castigat de Joey Jordison de la Slipknot).

Echipament

Mike este posesorul mai multor seturi de tobe. Unele seturi de tobe includ paduri de tobe electronice Roland. Portnoy le foloseste pe post de “cowbell secret”, pentru a numara piesele astfel incat sa fie auzit doar de trupa si tehnicieni. Un astfel de exemplu poate fi vazut pe DVD-ul “Score”, unde se vede in fundal cum Mike incepe numaratoarea pe pad pentru piesa “Under a glass moon”.

Tama a creat la sfarsitul anilor ‘90 doua premiere pentru Portnoy, denumite “Melody Masters” – un premier de 12×5”, carcasa din otel si un premier de 14×5.5”, carcasa din artar.

Tot pentru Portnoy, cei de la Sabian au creat “Max Stax” – doua cinele suprapuse, mai exact un China Kang pus peste un splash (sau crash). “Max Stax” este folosit mai mult ca o toba traditionala in loc de cinel. “Max Stax” a aparut in 3 variante de marimi: 8/8″, 10/10″ si 12/14″.

large__SMP5005MMike foloseste cu precadere beţe Pro-Mark 5A, modelul TX420N, cu varf de nailon. Obisnuieste sa tina batul stang invers, pentru a obtine un sunet diferit pe premier.

 

 

 

 

1. MIRAGE MONSTER

miragediag

Set de tobe: Tama StarClassic Mirage Crystal Ice
A. 433mm Octoban
B. 472mm Octoban
C. 536mm Octoban
D. 600mm Octoban
E. 8×8 tom
F. 9×10 tom
G. 10×12 tom
H. 5½x14 tom
I. 16×16 floor tom
J. 5½x14 Melody Master snare
K. 18×22 bass drum
L. 18×22 bass drum
M. 536mm Octoban
N. 600 mm Octoban
O. 5×13 tom – cu o singura faţă
P. 14.14 floor tom
Q. 16×16 floor tom
R. 14×20 gong drum
S. 5×12 Melody Master snare
T. 18×20 bass drum

Accesorii: LP, Roland, Tama:
aa. LP 515 Studio bar chimes
bb. Roland PD-8 trigger pad
cc. LP Cyclops tambourine
dd. Husa de beţe Pro-Mark
ee. Subwoofer Buttkicker montat sub scaun
ff. Scaun Tama HT430 Round Rider

Cinele: Sabian
1. 14″ AAX Stage hats
2. 14″ Crash
3. 18″ HHX China
4. 18″ HHX Studio crash
5. 8″ Max Stax
6. 7″ Max Stax
7. 9″ Max Stax
8. 10″ Max Stax
9. 7″ Radia Bell
10. 18″ AA medium crash
11. 20″ HHX China
12. 22″ HH Rock ride
13. 19″ Fierce Crash
14. 14″ Max Stax
15. suport mediu
16. 13″ HHX Stage hats
17. suport mic
18. 9″ Max Splash
19. 16″ HHXtreme crash
20. 20″ AA El Sabor ride
21. 18″ AAX Stage crash
22. 10″ Max Splash
23. 11″ Max Splash hi-hat
24. LP cowbell
25. LP Rock Ridge Rider cowbell
26. 20″ AA China
27. Flat bell 8”
28. suport mare
29. Gong Zodiac 28″
30. Roland Rhythm Coach (cowbell)
31. Masa pentru sticle cu apa.

Hardware: Tama, incluzand pedala dubla Iron Cobra Rolling

Feţe: Remo pentru premier, Ambassador pentru premierul din lateral, pentru tumuri foloseste Emperors (faţa de bataie) si Ambassadors (faţa de rezonanta), Powerstroke 3 pentru toba mare.

Beţe: Pro-Mark MP420 Millenium II (Hickory)

2. THE ALBINO MONSTER – Folosit la albumul “Octavarium”

mpalbinodiag

Set de tobe: Tama StarClassic Maples
Cinele: Sabian
A 14″ AAX Stage Hats
B 14″ HHX Studio Crash
C 18″ HHX China
D Signature Max Stax
E 18″ HHX Studio Crash
F 7″ Signature Max Splash
G 9″ Signature Max Splash
H 18″ AA Medium Thin Crash
I Signature Max Stax
J 20″ HHX China
K 22″ Hand-Hammered Rock Ride
L 13″ HHX Groove Hats
M Signature Max Stax
N 22″ Hand Hammered Rock Ride
O 11″ Signature Max Splash
P 18″ AAX Stage Crash
Q 19″ Vault Crash
R 20″ Hand-Hammered China
S 28″ Zodiac Gong

Hardware: Scaun Tama, pedale Tama Iron Cobra.

Beţe: Pro-Mark 420 cu varf din nailon.

Feţe: Remo Clear Emperors pe feţele de bataie, Diplomats pe feţele de rezonanta, Ambassadors pe premier si Power Stroke3 pentru toba mare.

3. THE SIAMESE MONSTER – Creat de Tama pentru inregistrarea albumului “Six Degrees of Inner Turbulence”

siamese

Set de tobe: Tama StarClassic Maples
1. 2, 18″ X 22″ Kick Drums
2. 16″ X 20″ Kick Drum
3. 5.5″ X 14″ Melody Master Snare (artar)
4. 5″ X 12″ Melody Master Snare (otel)
5. Octobans: 343mm, 390mm, 443mm, and 472mm
6. 8″ X 8″ rack tom
7. 9″ X 10″ rack tom
8. 10″ X 12″ rack tom
9. 11″ X 13″ rack tom
10. 10″ X 10″ rack tom
11. Octobans: 536mm si 600mm
12. 10.25″ LP steel Timbalio
13. 16″ X 16″ floor tom
14. 6″ 14″ tymp tom
15. 14″ X 20″ Gong bass drum
Cinele: Sabian
A 14″ HHX Studio Crash
B 18″ HHX China
C 18″ HHX Studio Crash
D 18″ AA Medium Thin Crash
E 20″ HHX China
F 19″ Hand Hammered Fierce Crash
G 17″ Hand Hammered Thin Crash
H 20″ Hand Hammered China
I 16″ HHXtreme Crash
J 14″ AAX Stage Hats
K 7″ Max Splash
L 9″ Max Splash
M Medium Max Stax
N 22″ Hand Hammered Rock Ride
O 13″ HHX Groove Hats
P Max Stax
Q 12″ Ice Bell
R 11″ Max Splash
S High Max Stax
T 8″ Max Stax

Hardware: Scaun Tama, pedale Tama Iron Cobra.

Beţe: Pro-Mark 420 cu varf din nailon.

Feţe: Remo Clear Emperors pe feţele de bataie, Diplomats pe feţele de rezonanta, Ambassadors pe premier si Power Stroke3 pentru toba mare.

4. THE PURPLE MONSTER

purplemonster

Set de tobe: Tama Starclassic violet
A. 51/2×14 snare drum
B. 16×24 bass drum
C. Octoban (model 343)
D. Octoban (model 390)
E. Octoban (model 443)
F. Octoban (model 472)
G. 8×8 tom
H. 8×10 tom
I. 9×12 tom
J. 10×13 tom
K. 14×14 tom
L. 14×20 gong bass
M. Octoban (model 536)
N. Octoban (model 600)
O. 9 1/4″ timbalito
P. 10″ timbalito
Q. tambourine
R. cowbell (LP Ridge Rider)
S. Masa pentru percutie

Cinele: Sabian
1. 6″ CD Cymbal Disc
2. 18″ AA China
3. 8″ HH China Kang
4. 14″ AAX hi-hat
5. 17″ HH thin crash
6. 12″ AAX splash
7. 18″ AA medium thin crash
8. 8″ AAX splash
9. 10″ HH China Kang peste un Splash AAX 10″
10. 18″ AA medium crash
11. 22″ HH rock ride
12. 19″ HH medium thin crash
13. 13″ AA Rock hi-hat
14. 6″ AAX splash peste un LP Icebell 6″
15. 12″ AA mini China peste Jack DeJohnette Encore crash 14″
16. 20″ HH thin China
17. Crotale
18. 20″x30″ Thundersheet

Hardware: Scaun Tama, pedale DW 5000 Accelerator.

Beţe: Pro-Mark 420 cu varf din nailon.

Feţe: Remo pentru premier, Pinstripes pentru tumuri si toba mare.

5. THE TRANSATLANTIC KIT

tasetup

Set de tobe: TamaStarclassic Maple
16 x 22 Kick Drum
14″ x 5.5″ Melody Master Snare
12″ x 5″ Melody Master Snare
8″ Rack Tom
10″ Rack Tom
12″ Rack Tom
14″ Floor Tom
16″ Floor Tom
Cinele: Sabian
15″ Custom HiHat
7″, 9″ & 11″ MAX Splash
10″/10″ Mid MAX STAX
12″/14″ Low MAX STAX
6″ Radia Bell TB
22″ HH Rock Ride
16″ AA Medium Crash
17″ Crash
19″ HH Thin Crash
20″ HH China

6. AWAKE/A CHANGE OF SEASONS – creat pentru albumul “Awake”

mapex2

Set de tobe: Mapex
A – 24×16″ Kick Drum
B – 5 1/2×14″ Snare
C – 8×8″ Rack Tom
D – 10×8″ Rack Tom
E – 12×8″ Rack Tom
F – 14×10″ Rack Tom
G – 16×16 Floor Tom
H – 18×16″ Floor Tom
I – LP 9 1/4″ si 10 1/4″ Timbalitos
J – 6″ Octobans (de diferite lungimi)
K – Tamburina LP Cyclops

Discografie

Cu Dream Theater
• The Majesty Demos (1986)
• When Dream and Day Unite (1989)
• Images and Words (1992)
• Live at the Marquee (1993)
• Images and Words: Live in Tokyo (1993)
• Awake (1994)
• A Change of Seasons (EP, 1995)
• Falling into Infinity (1997)
• Once in a LIVEtime (1998)
• 5 Years in a LIVEtime (1998)
• Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)
• Metropolis 2000: Scenes from New York (2001)
• Live Scenes from New York (2001)
• Six Degrees of Inner Turbulence (2002)
• Train of Thought (2003)
• Live at Budokan (2004)
• Octavarium (2005)
• Score (2006)
• Systematic Chaos (2007)
• Greatest Hit (…and 21 Other Pretty Cool Songs) (2008)
• Chaos in Motion 2007–2008 (2008)
• Black Clouds & Silver Linings (2009)
• Wither (EP, 2009)

Cu Liquid Tension Experiment
• Liquid Tension Experiment (1998)
• Liquid Tension Experiment 2 (1999)
• Spontaneous Combustion (as Liquid Trio Experiment) (2007)
• When the Keyboard Breaks: Live in Chicago (As Liquid Trio Experiment 2) (2009)

Cu Transatlantic
• SMPT:e (2000)
• Live in America (2001)
• Bridge Across Europe Tour 2001 (2001)
• Bridge Across Forever (2001)
• SMPT:e – The Roine Stolt Mixes (2003)
• Live in Europe (2003)
• The Whirlwind (2009)
• Whirld Tour 2010: Live in London (2010)

Cu Neal Morse
• 2003 – Testimony
• 2004 – One
• 2004 – Testimony Live (DVD)
• 2006 – Cover to Cover
• 2007 – Sola Scriptura
• 2008 – Lif2001)
• Bridge Across Europe Tour 2001 (2001)
• Bridge Across Forever (2001)
• SMPT:e – The Roine Stolt Mixes (2003)
• Live in Europe (2003)
• The Whirlwind (2009)
• Whirld Tour 2010: Live in London (2010)

Cu Neal Morse
• 2003 – Testimony
• 2004 – One
• 2004 – Testimony Live (DVD)
• 2006 – Cover to Cover
• 2007 – Sola Scriptura
• 2008 – Lifeline
Cu OSI
• 2003 – Office of Strategic Influence
• 2006 – Free
• 2006 – re:free

Cu John Arch
2003 – A Twist of Fate

Cu Avenged Sevenfold
2010 – Nightmare

CD/DVD tribut
• One Night in New York City – Yellow Matter Custard (2003) (The Beatles) cu Paul Gilbert, Neal Morse si Matt Bissonette,
• Two Nights In North America – Hammer of the Gods (2006) (Led Zeppelin) cu Paul Gilbert, Daniel Gildenlöw, si Dave LaRue,
• One Night in Chicago – Cygnus and the Sea Monsters (2006) (Rush) cu Paul Gilbert, Sean Malone si Jason McMaster,
• One Night in New York City – Amazing Journey (2007) (The Who) cu Paul Gilbert, Billy Sheehan si Gary Cherone.
DVD-uri instructionale
• „Progressive Drum Concepts” (Rittor Music 1995 1 VHS/DVD)

• „Liquid Drum Theater” (Hudson Music 2000 2 DVDs)
• „In Constant Motion” (Hudson Music 2007, 3 DVDs)

Portnoy a lansat o serie de DVD-uri “drum-cam” produse de propria lui companie, “MP4”. Aceste DVD-uri contin imagini din studio si de pe scena, insotite de comentarii.
• „Asian Clinic Tour” (MP4 Productions 2001, 1 DVD)
• „Ten Degrees of Turbulent Drumming” (MP4 Productions 2002, 1 DVD)
• „Drums Across Forever” (MP4 Productions 2002, 1 DVD)
• „Drums of Thought” (MP4 Productions 2004, 1 DVD)
• „Live at Budokan” (MP4 Production 2005, 1 DVD)
• „Mike Portnoy – Drumavarium” (MP4 Productions 2005, 1 DVD)
• „sysDRUMatic chaos” (MP4 Productions 2007, 1 DVD)
• „SCORE” (MP4 Productions 2008, 1 DVD)
• „Black Clouds & Silver Drumming” (MP4 Productions 2009, 1 DVD)
• „Whirlwind Drumming” (MP4 Productions 2010, 1 DVD)

 

Acest articol a fost publicat în Hall of fame, Mike Portnoy. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>