Louie Bellson

Testing Drum Kits

Pe numele adevarat Luigi Paulino Alfredo Francesco Antonio Balasson, Louie Bellson (1924 – 2009) a insumat peste 65 de ani de cariera muzicala. Exista inregistrari cu el pe mai mult de 200 albume ale unor nume celebre: Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Harry James, Woody Herman, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Louie Armstrong, Lionel Hampton, James Brown, Sammy Davis Jr., Tony Bennett, Mel Torme, Joe Williams, Wayne Newton si multi altii.

Descris de Duke Ellington ca “nu doar cel mai bun tobosar …(dar si) cel mai mare muzician al lumii”, Louie Bellson a descoperit tobele la varsta de 3 ani. La 15, a fost primul care sa foloseasca set-up-ul cu 2 tobe mari. La 17, a castigat concursul national Slingerland Gene Krupa, devansand alti 40,000 de concurenti.

Castigator a 4 premii Grammy, este considerat unul dintre cei 3 cei mai buni tobosari swing/jazz (alaturi de Gene Krupa si Buddy Rich). Bellson a fost atat un muzician foarte talentat(compozitor, dirijor, aranjor, lider de formatie), cat si un tobosar complet, putand sustine solo-uri complexe dar putandu-se integra intr-o formatie in egala masura. Si-a condus propria orchestra pentru peste 40 de ani, luand uneori pauze pentru a face parte din alte formatii.

louie3bellson

Bellson a avut cateva aparitii in filmele anilor 40 si 50:
– 1942, cu Benny Goodman band si Peggy Lee in “The Power Girl” si “The Gang’s All Here”;
– 1943, “Stage Door Canteen”.
– 1948, cand Louie avea doar 24 de ani, dar era deja cunoscut, a cantat impreuna cu Danny Kaye, Louis Armstrong, Tommy Dorsey, Lionel Hampton, Charlie Barnett, Benny Carter, Mel Powell, Benny Goodman si altii in “A Song Is Born” (1948).
In plus, a fost si regizor muzical in concertele si emisiunile TV ale sotiei sale Pearl Bailey.

Bellson l-a inlocuit pe Sonny Greer in Duke Ellington Orchestra in 1951. A cantat aici pana in 1953, si a revenit in 1956, cat si in perioada 1965-66. Controbutiile sale la repertoriul lui Ellington includ Skin Deep si The Hawk Talks. A mai fost alaturi de Ellington si in Concerts of Sacred Music, My People, cat si pe coloana sonora a filmului Assault on A Queen.

In 1966, Bellson a fost pentru scurta vreme alaturi de Count Basie si Harry James. Cativa ani mai tarziu, Buddy Rich, cu probleme temporare de spate, l-a rugat pe Bellson sa ii conduca formatia intr-un turneu, acesta constituind un adevarat compliment ca de la un tobosar la altul.

S-a remarcat si prin compozitii, scrise si improvizate, cu peste 1000 lucrari de jazz, swing, suite orchestrale, lucrari simfonice si balet. Ca autor, a publicat numeroase carti despre tobe si percutie.
In 1987, Bellson si Harold Farberman au interpretat la o conventie din Washington a Percussive Arts Society, prima simfonie jazz scrisa pentru tobe si o orchestra simfonica.

Cele mai importante dintre distinctiile primite de Bellson sunt:
– premiul American Jazz Masters Award (1994);
– in 1998, Louie Bellson a fost numit unul dintre cele 4 legende ale muzicii in viata, primind American Drummers Achievement Award din partea Zildjian.
– a fost votat in Halls of Fame de revista Modern Drummer si de Percussive Arts Society.
– in 1977 Yale University l-a numit Duke Ellington Fellow
– in 1985 a primit un doctorat onorific de la universitatea Northern Illinois
– a castigat 4 premii Grammy

Influente: Big Sid Catlett si Jo Jones

Setul de tobe

Inovatia sa, 2 tobe la setul de tobe a fost preluata si implementata de Gretsch care a produs primul kit complet cu 2 tobe mari.
Bellson a fost endorser Rogers, Remo si Zildjian.

Bellson Drums 1a

Produse cu semnatura

zilaslb

Discografie

Drumorama! 1957
Bellson Plays Bellson 1957
Gene Krupa And Louis Bellson – Drum Boogie ?
Big Band Jazz From The Summit 1962
Gene Krupa / Louis Bellson – The Mighty Two 1963
Thunderbird 1966
The Dynamic Drums Of Louie Bellson 1968
Louie In London 1970
Buddy Rich, Louie Bellson*, Kenny Clare With The Bobby Lamb – Ray Premru Orchestra – Conversations – A Drum Spectacular 1972
The Louis Bellson Explosion 1975
Art Tatum / Benny Carter / Louis Bellson – The Tatum Group Masterpieces Vol. 1 1975
The Louis Bellson Explosion 1975
Louis Bellson’s 7 – Live At The Concord Summer Festival 1976
150 MPH 1977
Louis Bellson / Shelly Manne / Willie Bobo / Paul Humphrey – The Drum Sessions 1977
Louis Bellson / Walfredo De Los Reyes, Sr. – Ecué Ritmos Cubanos 1978
Ella Fitzgerald With Jackie Davis And Louie Bellson* – Lady Time 1978
Ecué Ritmos Cubanos 1978
Side Track 1981
Louis Bellson Louie Bellson Ray BrownPaul Smith – Intensive Care 1984
Ecué Ritmos Cubanos 1991
Live From New York 1993
Air Bellson 1996
Pearl Bailey and Louis Bellson – Pearl Bailey And Louis Bellson ?
Louis Bellson / Lalo Schifrin – Explorations ?
Classic Drum Solos and Drum Battles DVD (compilatie) 2001
Pete York’s Super Drumming, Vol. 1 (compilatie) 2002
Cobham* Meets Bellson* – Cobham Meets Bellson (video) 2007
Pete York’s Super Drumming, Vol. 3 (compilatie) 2008

Bellson Drum photo 2

 

Bellson Drum photo 1199911_046_depth1louiebellsonsmall

 

Acest articol a fost publicat în Hall of fame, Louie Bellson. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>