Gavin Harrison

gavin-harrison-one-530-85

Influentat de tatal sau, de profesie trompetist si tobosar ocazional, Gavin Harrison incepe sa cante la tobe la 6 ani. La 11 ani studia deja cu Joe Hodson, de la care a invatat sa citeasca si sa scrie partituri, cat si o baza solida de tehnici de miscari si temporizare. Canta profesionist de la 16 ani, cand paraseste scoala. Isi continua studiile pentru cativa ani cu Dave Cutler, absolvent al Berklee, iar apoi se apuca sa invete tobe pe cont propriu. La 19 ani, Gavin intra intr-o formatie de rock progresiv numita Renaissance, alaturi de care face primul sau turneu in America. In 1986, are primul turneu mondial impreuna cu Iggy Pop.

Tot in aceasta perioada, Gavin incepe sa faca inregistrari in Londra (unde locuieste si acum), putand fi auzit pe albumele unor nume ca Sam Brown – Black – Gail Ann Dorsey – Tom Robinson. L-a intalnit pe chitaristul londonez Jakko M Jakszyk cu care a format un proiect apreciat de critica muzicala numit Dizrhythmia, din care mai faceau parte Danny Thompson si percutionistul de origine indiana Pandit Dinesh.

In plus, incepe o lunga si bogata colaborare cu Dave Stewart si Barbara Gaskin si canta pe toate albumele acestora incepand cu sfarsitul anilor 80.

La inceputul anilor 90, Gavin intra intr-o formatie funk britanica numita Incognito si inregistreaza cel mai de succes album al acestora, Inside Life, care contine hitul Always There cu Jocelyn Brown.

La scurt timp dupa aceea este invitat sa cante si sa inregistreze in Japonia cu Yasuaki Shimizu, iar apoi in Italia pentru un turneu si inregistrari cu Allice, Eugenio Finardi, Fiorella Mannoia, Franco Battiato, Raf. Gavin devine destul de implicat in muzica italiana de scena, si incepe o colaborare in 1992 cu un cunoscut cantaret italian, Claudio Baglioni, avandu-l alaturi si pe basistul Tony Levin.

Dupa un turneu in Italia, Gavin este invitat sa intre in Level 42 pentru ultimul lor turneu impreuna si inregistreaza cu ei un album live in ultima seara a turneului.Urmeaza un turneu in Brazilia impreuna cu chitaristul jazz Heitor Pereira.

In 1995 Gavin lucreaza alaturi de basistul formatiei Japan, Mick Karn, inregistrand albumul The Tooth Mother si apoi facand un scurt turneu european.
Mai tarziu, Mick canta la randul lui pe primul album solo al lui Gavin – Sanity & Gravity, pe care au mai aparut Dave Stewart, Heitor Pereira, Richard Barbieri, Gary Sanctuary si Jakko.
De-a lungul timpului, Gavin a continuat calatoriile in Italia pentru colaborari cu Eros Ramazzotti si Claudio Baglioni.

In 1997 Gavin pleaca in turnee mondiale cu Lisa Stansfield.
Tot in aceasta perioada continua inregistrarile de studio si impreuna cu Sony este coproducator pentru artistul Shooter.

In 1998 Gavin canta din nou cu Baglione in concerte de mare anvergura pe stadionul olimpic din Roma, in fata a 92000 de oameni; pe San Siro in Milano (85000 spectatori) si pe alte stadioane din Italia.

In 2000 Gavin devine director muzical pentru Artful Dodger. Incepe sa lucreze alaturi de artistul soul Lewis Taylor. Urmeaza turnee cu Go West si Lisa Stansfield.

La inceputul anului 2002, Gavin este invitat sa intre in formatia rock Porcupine Tree, alaturi de care canta pana in ziua de astazi. Porcupine Tree este una dintre cele mai cunoscute trupe de rock progresiv si psihedelic din lume. Iregistreaza tobele pe urmatoarele albume: In Absentia (2002), The Sky Moves Sideways (2004), Deadwing (2005), Up the Downstair (original aparut in 1993 este reinregistrat in 2005), Fear of a Blank Planet (2007) si The Incident (2009). Practic, o data cu intrarea in porcupine Tree, Gavin Harrison devine cunoscut si respectat ca si tobosar. Alaturi de Porcupine Tree, Harrison are numeroase turnee in SUA si Europa.

Gavin este autorul mai multor metode de tobe: Rhythmic Illusions (pentru care a fost premiat), Rhythmic Perspectives, Rhythmic Designs si 2 DVD Rhythmic Visions si Rhythmic Horizons.

AlfredRhythmicIllusionsBookCDStandardIn 2010 Gavin Harrison castiga din nou premiul Modern Drummer „Best Progressive Drummer”.

 

 

 
10 intrebari pentru Gavin:

1.Cum ti-ai descrie tehnica pentru pedala dubla?

Cant mereu cu calcaiul ridicat; cant mereu single strokes si incep mereu cu piciorul drept.

2. Ce exercitiu ai recomanda pentru pedala dubla si pentru picioare in general?

Este o intrebare dificila, pentru ca nu ma consider un tobosar care se bazeaza pe pedala dubla. De obicei fac serii rapide de 2, 3, 4 sau 5 note. Incerc sa introduc in break-uri seriile acestea rapide cu pedala.

3. Cum este reglata pedala ta dubla Axis?

Beaterele sunt fixate la circa 7.5 inci de toba, si inclinate la aproximativ 45 grade. Arcurile sunt pe tensiune medie.

4. Atunci cand canti live cu Porcupine Tree, folosesti mereu metronomul?

Nu toate cantecele au click – de obicei doar cele care au un film cu care trebuie sincronizate sau un sunet pe care nu-l putem crea intr-un concert live (de exemplu o serie ciclica de tobe foarte procesata).

5. Iti poti descrie mixul in-ear?Ce auzi in casti?

Contine toate tobele plus un sunet ritmic de toba mare. Am efect de reverb pe premier si tomuri. In spatele meu este un subspeaker care tine doar unele tonalitati din toba mare. Cat despre restul formatiei, ii am si pe ei in mix.

In plus pe unele portiuni exista un click care se aude mai tare decat formatia. Sunt momente cand nu mai aud clickul pentru o secunda sau mai multe din cauza zgomotului pe care il fac.

6. Ce este un ‘tobosar bun’ dupa parerea ta?

Cineva care are un groove bun. Daca in plus pot canta ritmuri si breakuri complicate, este un avantaj.

7. Cine te-a influentat cel mai mult cand erai tanar?

Am crescut ascultandu-i pe Steve Gadd, Jeff Porcaro, Harvey Mason, Stewart Copeland, Billy Cobham, Steve Schaeffer, John Guerin, Simon Phillips.

8. Canti la chitara sau orice alt instrument?

Da, cant la chitara, bass si clape (la niciuna foarte bine).

9. Ai emotii inainte de spectacole? Daca da, cum le depasesti?

Au fost momente cand am avut emotii, dar mai degraba se intampla la primele spectacole dintr-un turneu, sau la clinici. Dupa primele cantece, nu mai e nicio problema. Imi spun: mi-am petrecut la tobe mai mult timp decat facand orice altceva (in afara de dormit) – e lucrul pe care stiu sa il fac cel mai bine – e mediul meu natural. Trebuie doar sa ma relaxez, sa ma gandesc la muzica si totul va curge de la sine.

E o adevarata dilema – pentru ca ai emotii sa nu gresesti – si daca te duci pe scena simtindu-te asa, probabil ca vei gresi. Trebuie sa te relaxezi si sa te concentrezi la muzica. Sa nu crezi ca daca bei cateva beri sau altceva inainte de spectacol te-ar putea ajuta, pentru ca nu o vor face, ci doar iti vor ameti simturile si te vei pacali singur ca suna bine.

10. Cand inregistrezi o melodie cu click, cum faci fata schimbarilor de masura?

Cateodata programez clickul sa schimbe de la 4/4 la 6/8 sau ce este nevoie. As putea canta totul cu un click 4/4, dar de ce sa-ti pui singur bete in roata? Spectatorii nu aud clickul, asa ca ce conteaza ce il programezi sa faca? Aleg mereu ceea ce ma ajuta sa cant si sa ma simt cel mai bine. Programez de obicei clickul sa urmeze masurile din partitura.

Echipament:

gavin-harrison-kit-main-530-85

Tobe – Sonor: SQ2 in USA (Golden Madrone finish) si SQ2 in Europe (Tribal finish).
8×7″ Rack Tom
10×8″ Rack Tom
12×9″ Rack Tom
15×13″ Cazan
16×14″ Cazan
22×17″ Toba mare
14×5″ toba mica mesteacan 6 straturi
12×5″ toba mica artar 6 straturi

Cinele – Zildjian
(enumerate asa cum sunt asezate de la stanga la dreapta. Cele 5 chimes personalizate sunt facute de Gavin din niste crash-uri Zildjian mai vechi)
22″ Swish Knockers fara nituri
16″ Oriental China Trash
5 Chimes personalizate
13″ K Fus
18″ K Crash
7″ custom crash bell
9″ custom crash bell
15″ A Custom Crash
20″ K Ride
18″ A Custom Crash
12″ Oriental China Trash
18″ Z Custom China

Fete de toba – Remo
Tomuri: (8″, 10″, 12″, 15″,16″) Coated Emperors Vintage – fata de bataie, Clear Ambassadors – fata de rezonanta
Toba mare: (22″) Powerstroke 3 Clear- fata de bataie,Standard Sonor Head – fata de rezonanta
Premiere – Coated CS – fata de bataie, Hazy Ambassador – fata de rezonanta

Hardware
S-Hoops la toate tomurile din kitul Euro si la Snare drums
Cordar Puresound (8 fire)
Pedale Axis Double Longboards A Bass

Bete – Vic Firth
Vic Firth Rock Hickory cu „Vic Grip”

Electronice – Sintetizator Korg Wavedrum Dynamic Percussion.

Discografie proprie:

1.GAVIN HARRISON & 05RIC – Circles
2.Gavin Harrison &05 Ric – Drop
3. Gavin Harrison – Sanity & Gravity

Inregistrari :

• Iggy Pop 1986 „Ritz N.Y.C Live „Real Wild Child Live”
• Eddie and The Tide 1986
• Zerra One 1986 „The Domino Effect”
• Dizrhythmia 1987 ” Dizrhythmia”
• The Kings Of Oblivion 1987 „Big Fish Popcorn
• Sam Brown 1987 „Stop”
• Froon 1987 ” Froon”
• Tom Robinson & Jakko 1988 „We’ve Never Had It So Good”
• Black 1988 „Comedy”
• Sarah Jane Morris 1988 „Can’t Get To Sleep”
• Gail Ann Dorsey 1988 „The Corporate World”
• B J Cole 1989 „Transparent Music”
• Shari Belafonte 1989 „Shari”
• Yasuaki Shimizu 1989 „Aduna”
• Lene Lovich 1990 „March”
• Dave Stewart & Barbara Gaskin 1990 „The Big Idea”
• Mieko Shimizu 1990 „A Road Of Shells”
• Eugenio Finardi 1990 „La Forza Dell’amore”
• Donna Gardier 1990 „I’ll Be There”
• Incognito 1991 „Inside Life”
• Eugenio Finardi 1991 „Millennio”
• Camouflage 1991 „Meanwhile”
• Miss Thi 1991 „Lover”
• Dave Stewart & Barbara Gaskin 1991 „Spin”
• Alice 1992 „Mezzogiorno Sulle Alpi”
• Kevin Ayers 1992 „Still Life With Guitar”
• Claudio Baglioni 1992 „Assieme”
• Fiorella Mannoia 1992 „I Treni A Vapore”
• Claudio Baglioni 1992 „AncorAssieme”
• Raf 1993 „Cannibali”
• Cavani 1993 „Alza La Testa”
• Franco Battiato 1993 ” Caffe’ de la Paix”
• Chizuko Yoshihiro 1993 „Conscious Mind”
• Jakko 1994 „Kingdom Of Dust”
• Richard Barbieri/Tim Bowness 1994 „Flame”
• Jakko 1994 „Mustard Gas And Roses”
• Sharon Rose 1994 “Never Be The Same”
• Mick Karn 1995 „The Tooth Mother”
• Paul Young 1995 „Grazing In The Grass” Live
• Eros Ramazzotti 1995 „Più bella cosa” Live
• BJ Cole 1995 „Heart Of The Moment”
• Claudio Baglioni 1995 „Io Sono Qui”
• David Devant & His Spirit Wife 1996 „Ginger”
• Franco Battiato 1996 „L’Imboscata”
• Jakko 1996 „Are My Ears On Wrong?”
• Claudio Baglioni 1996 „Attori e Spettatori”
• Manfred Mann 1996 „Soft Vengeance”
• Franco Battiato 1996 „L’ombra della Luce”
• Jakko 1997 „Road To Ballina”
• Devogue 1997 „Devogue”
• Claudio Baglioni 1997 „Anime In Gioco”
• Lisa Stansfield 1997 „Never gonna give you up” Live
• Saro Cosentino 1997 „Ones & Zeros”
• Gavin Harrison 1997 „Sanity & Gravity”
• Franco Battiato 1998 „Gommalacca”
• Claudio Baglioni 1998 „A-Live”
• Lisa Stansfield 1999 „Swing”
• Shooter 1999 „Life’s A Bitch”
• Shooter 1999 „..And Your Point?”
• Claudio Baglioni 1999 „Viaggiatore sulla coda del tempo”
• Lewis Taylor 2000 „Lewis 2″
• Claudio Baglioni 2000 „Acustico”
• Lisa Stansfield 1997 „Ones & Zeros”
• Gavin Harrison 1997 „Sanity & Gravity”
• Franco Battiato 1998 „Gommalacca”
• Claudio Baglioni 1998 „A-Live”
• Lisa Stansfield 1999 „Swing”
• Shooter 1999 „Life’s A Bitch”
• Shooter 1999 „..And Your Point?”
• Claudio Baglioni 1999 „Viaggiatore sulla coda del tempo”
• Lewis Taylor 2000 „Lewis 2″
• Claudio Baglioni 2000 „Acustico”
• Lisa Stansfield 2001 „831 – Change”
• Peter Cox 2001 „Flame Still Burns”
• Angela Baraldi 2001 „Rosasporco”
• Heraldo Zuniga 2001 „Triangulo De Musgo”
• Manolo Garcia 2002 „Nunca El Tiempo Es Perdido”
• Patty Pravo 2002 „Radio Station”
• Sheila Nicholls 2002 „Wake”
• Porcupine Tree 2002 „In Absentia”
• Claudio Baglioni 2003 „Sono Io”
• Porcupine Tree 2003 „XM”
• Blackfield 2004 „Blackfield”
• Rob Cowen/Beverly Craven 2004 „Lady Advertiser”
• Claudio Baglioni 2005 „Cresendo e Cercando”
• Porcupine Tree 2005 „Deadwing”
• Lewis Taylor 2005 „In Session”
• Porcupine Tree 2005 „Up The Downstair” reissue
• Porcupine Tree 2005 „XM2″
• Stefano Panunzi 2005 “Timelines”
• Jakko 2006 „The Bruised Romantic Glee Club”
• Claudio Baglioni 2006 „Quelli Degli Altri Tutti Qui”
• Carlo Fimiani 2007 „Too Early”
• Steve Thorne 2007 „Emotional Creatures part 2″
• Three Blind Mice 2007 „Good Grief”
• Porcupine Tree 2007 „Fear Of A Blank Planet”
• Porcupine Tree 2007 „Nil Recurring”
• Gavin Harrison & 05Ric 2007 „Drop”
• No-Man 2008 „Schoolyard Ghosts”
• Ed Poole 2008 „ED4″
• Richard Barbieri 2008 „Stranger Inside”
• Steven Wilson 2008 „Insurgentes”
• Gavin Harrison & 05Ric 2009 „Circles”
• OSI 2009 „Blood”
• Dave Stewart & Barbara Gaskin 2009 „Blue & Green”
• Paolo Gianolio 2009 „Pane e Nuvole”
• Porcupine Tree 2009 „The Incident”
• Steve Thorne 2009 „Into The Ether”
• Dave Stewart & Barbara Gaskin 2009 „The TLG Collection”
• Claudio Baglioni 2009 „Q.P.G.A”
• Fjieri 2009 “Endless”
• Ed Poole 2010 „Depth”
• Marco Tafelli 2010 „Reset”

Acest articol a fost publicat în Gavin Harrison, Hall of fame. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>