Nicko McBrain

nickomcbrainlondondunnett

Nicko McBrain (pe numele adevarat Michael Henry McBrain) este un tobar englez nascut pe 5 iunie 1954, membru al formatiei Iron Maiden din 1982 pana in prezent.

Pasiunea pentru tobe a venit cand, copil fiind, l-a vazut pe Joe Morello cantand. A inceput lectiile cu John Ghanem. Dupa ce a studiat ingineria la insistentele tatalui, a fost liber sa faca o profesie din tobe.

Prima sa formatie a fost The Streetwalkers, cu care canta blues. Inainte de Iron Maiden a cantat cu Pat Travers in 1976-1978, cat si cu formatia franceza punk Trust. Porecla ‘Nicko’ i-a fost data de claparul Billy Day care asa il prezenta.

McBrain apare frecvent in topurile celor mai buni tobosari heavy metal, cat si din lume in general, fiind apreciat pentru evolutii profesioniste de studio si live. In clasamentul celor cei mai buni 50 de tobosari din toate timpurile din revista Rhythm Magazine este clasat pe locul 18.
McBrain e cunoscut pentru simtul umorului. Este mare amator de interviuri si aparitii publice.

Stilul lui McBrain reprezinta un element important din soundul Iron Maiden incepand cu Piece of Mind din 1983. Formatia a scos un DVD in 2008 – ‘Live After Death DVD’, pe care explica printre altele ca prima melodie, „Where Eagles Dare”, demonstreaza abilitatea lui McBrain de a folosi pedala simpla foarte rapid, cat si breakuri rapide pe tomuri. Este un cantec analizat adesea in clinicile lui Nicko, fiind considerat complex si interesant din punct de vedere tehnic.
Marturii din acelasi documentar video spun ca in turneul World Slavery Tour, tobosari precum Tommy Lee l-au poreclit pe McBrain ‘caracatita’ dupa ce au vazut modul in care acesta canta in timpul spectacolelor.

Pentru un sunet mai agresiv pe premier, McBrain foloseste uneori capatul mai gros al batului stang. Poate jongla cu stiluri diferite, cu masuri diferite (de ex in „Alexander the Great”, partea de dupa al 2lea refren este cantata in ⅞; foloseste 7/4 in „Brighter Than a Thousand Suns” si 14/8 dupa refrenul al doilea din „The Longest Day”). Este cunoscut ca nu folosete pedala dubla. In schimb poseda o tehnica foarte rapida, canta cu piciorul gol, dupa cum se vede in videoclipul Flight 666 de pe „Rime Of The Ancient Mariner (Part 1)” , cat si in cantecul „The Evil That Men Do”. Pentru aceste motive, colegul sau Steve Harris a spus ca „…poate canta diverse genuri de muzica. Tobosari de la alte formatii stau in spatele lui pentru a-i intelege tehnica, dar kitul lui e pozitionat astfel incat in mare parte din timp el nici nu se uita unde loveste”. Tot Harris a spus ca Harris face munca unui compozitor este mai usoara cand il are pe Nicko in formatie.

Echipament

nicko_mcbrain1

Kitul lui McBrain este amplasat foarte inalt pentru a permite tobe mai mari si cinele cat mai aproape de el. Toba mica e montata mai inalt si mai apropiat de restul setului, astfel incat toba mare e mai apropiata de fus, obtinand astfel o pozitie mai comoda pentru tobosar.

McBrain foloseste tobe Premier si cinele Paiste. In trecut a fost endorser pentru Sonor, schimband la Premier la inceputul anilor 90 cand Sonor a fost vandut. Pentru A Matter of Life and Death a folosit o toba mica Ludwig de metal LM 402 pe care o avea din 1975, aceasta fiind cea mai vehe toba din setul lui. Nicko a folosit multa vreme pedala Ludwig Speed King, dar de la mijlocul anilor 90 a schimbat la 1993 DW 5000 Turbo Single Chain si mai noul stand de fus DW 5000. Foloseste bete Vic Firth cu semnatura.

Kitul de turneu (2008)

Tobe Premier Elite cu finisare personalizata
* 6×6″ Tom
* 8×8″ Tom
* 10×10″ Tom
* 12×12″ Tom
* 13×13″ Tom
* 14×14″ Tom
* 15×15″ Tom
* 16×16″ Tom
* 18×16″ Cazan
* 24×18″ Gen-X Toba mare
* 14×6.5″ Ludwig LM402 Toba mica
* Mascota Sooty imbracata in faraon ca simbol al turneului Somewhere Back in Time si pe post de extraterestru pentru turneul Final Frontier World Tour.

Fete de toba
* Remo Coated Ambassadors (fetele de bataie de pe tomuri), Ebony Ambassadors (fetele de rezonanta de pe tomuri), Coated Emperor X (toba mica), Fiberskyn 3 (toba mare)

Cinele de la Paiste
* 15″ Signature Reflector Heavy Full Crash (custom)
* 19″ Signature Reflector Heavy Full Crash
* 16″ Signature Reflector Heavy Full Crash
* 20″ Signature Reflector Heavy Full Crash
* 18″ Signature Reflector Heavy Full Crash
* 14″ Signature Heavy – fus (Reflector Finish) (custom)
* 13″ Formula 602 Heavy Bell
* 22″ Signature Reflector Bell Ride „Powerslave”
* 17″ RUDE Crash/Ride
* 20″ Signature Crash (prototip)
* 22″ Signature Reflector Heavy Full Crash
* 20″ Signature Reflector Heavy China (custom)
* 40″ Symphonic Gong finisaj (Custom Brilliant)

Bete
* Vic Firth 16×0.595 ‘’

Setul de tobe si cinelele lui McBrain nu au logoul standard Premier si Paiste. Numele de firma este inscriptionat folosing si logoul Iron Maiden.

Discografie

Streetwalkers

* Downtown Flyers (1975)
* Red Card (1976)

Pat Travers

* Makin’ Magic (1977)
* Putting It Straight (1977)

Trust

* Marche ou Crève (Original French Release)/Savage (English Language Version) (1981)

Iron Maiden

* Piece of Mind (1983)
* Powerslave (1984)
* Somewhere in Time (1986)
* Seventh Son of a Seventh Son (1988)
* No Prayer for the Dying (1990)
* Fear of the Dark (1992)
* The X Factor (1995)
* Virtual XI (1998)
* Brave New World (2000)
* Dance of Death (2003)
* A Matter of Life and Death (2006)
* The Final Frontier (2010)

Acest articol a fost publicat în Hall of fame, Nicko McBrain. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>