Horacio „El Negro” Hernandez

horacio-hernandez2

Horacio ”El Negro” Hernandez, castigatorul unui premiu Grammy datorita albumului Supernatural din 1999 (Carlos Santana), este considerat printre cei mai talentati tobosari din lume, cu o contributie imensa in muzica in urma numeroaselor colaborari cu nume precum: McCoy Tyner, Michel Camilo, Carlos Santana, Stevie Winwood si multe formatii de muzica latino.

„El Negro” s-a nascut in 1963 in Havana, Cuba. Pasiunea pentru muzica i-a fost insuflata atat de mediul in care a crescut, cat si de familie, care avea conexiuni puternice cu muzica. A capatat porecla „El Negro” inca dinainte de nastere. Porecla era initial data prietenului fratelui sau.

Inca de mic, a dovedit talent si pasiune pentru percutie. A inceput intai sa cante la instrumentele de percutie pe care familia le avea deja, a continuat cu un set de tobe, si pana la urma a inceput sa ia lectii cu Fausto Garcia Rivera(tobosar cubanez care a trait intre anii 1929 – 1982), apoi cu Enrique Pla , percutionistul legendarului grup cubanez „Irakere”, din care au facut parte si Arturo Sandoval si Paquito D’Rivera. Horacio Hernandez si-a inceput studiile la Scoala Nationala de Arte din Havana. Din primii ani de studiu a inceput sa cante si cu saxofonistul Nicolas Reynoso, din a carui formatie face parte si pianistul Gonzalo Rubalcaba.

In scurt timp a fost chemat sa se alature formatiei conduse de catre remarcabilul pianist cubanez Rubalcaba, numita Grupo Proyecto. A ramas in acest grup si timp de 10 ani a participat cu ei la turnee mondiale, in special in SUA si Europa. Experienta acumulata au facut ca Hernandez, impreuna cu un alt tobosar cubanez de calibru, Ignacio Berroa, sa faca si multe inregistrari de studio. Au inregistrat 7 albume in total, care demonstreaza unicitatea stilului lui „El Negro”.

„El Negro” se specializeaza cu usurinta pe jazz-ul american . Admira modul in care jazzul este cantat si primit de public in America, asa incat in 1990 a decis sa mearga in SUA si sa ceara azil politic. Un prieten al tatalui sau, Paquito D’Rivera (celebru saxofonist cubanez), care avea o formatie in New York, l-a incurajat pe tatal lui Horacio sa isi trimita fiul in Statele Unite. Dar lui El Negro i s-a refuzat viza la inceput, punandu-i-se conditia sa aplice din alta tara pentru ea. Asa ca s-a dus in Italia si a aplicat pentru ea din Roma, dar i-a fost refuzata si de aceasta data.

Paquito D’Rivera a cerut ajutor legendei jazzului, Dizzy Gillespie(trompetist). El Negro aproape ca primise viza, dar procesul a fost incetinit de moartea lui Dizzi, El Negro fiind nevoit pana la urma sa ramana in Italia pentru 2 ani si jumatate. In aceasta perioada a continuat sa cante in Italia, mai ales in zona Romei. In 1993, i-a fost in sfarsit permis sa se mute la New York cu conditia sa se conformeze sanctiunilor de calatorie impuse Cubei, astfel incat a fost nevoit sa refuze multe oferte de turnee in America de Sud. A fost totusi un lucru benefic, reusind pe aceasta cale sa lucreze in studio, alaturi de nume mari ale jazzului: Dave Valentin, Paquo Vazquez, Daniel Ponce, Ed Simon si Dizzy Gillespie’s United Nations Orchestra, condusa de Paquito D’Rivera. Mai tarziu, atunci cand restrictiile de calatorie au fost ridicate, Horacio ‘El Negro’ Hernandez a calatorit in America de Sud si a avut colaborari notabile cu Michel Camilo si proiectul lui Kip Hanrahan “Deep Rumba”. A cantat si pe albumul “Supernatural” al lui Carlos Santana, care i-a adus primul premiu Grammy.

In prezent El Negro are o formatie de jazz numita Italuba, unde contribuie ca tobosar si compozitor.

Cea mai cunoscuta metoda de tobe in invatarea si aprofundarea ritmurilor afro-cubaneze (Guaguanco,Mambo, Songo,Mozambique etc) este „Conversations in Clave”.Manualul este un studiu tehnic pentru dezvoltarea coordonarii celor 4 membre in ritmurile enumerate mai sus. Este o abordare detaliata si metodica care urmareste sa dezvolte coordonarea membrelor si vocabularul ritmic. Intelegerea relatiei dintre ritmurile cu optimi si trioleti duc la stapanirea multiplelor si complexelor ritmuri afro-cubaneze. Stilul acesta ritmic are origini cu mult inaintea aparitiei setului de tobe, dar in ziua de astazi este posibil ca un tobosar sa acopere limbajul si gama de sunete din intreaga sectiune de percutie afro-cubaneza. In acest sens este nevoie de indemanare si capacitati de independenta in muzica.Studiind aceasta carte, pe langa ascultatul de muzica, un tobosar isi poate dezvolta si imbunatati multe calitati.

„Traveling Through Time” este unul dintre dvd-urile care nu trebuie sa lipseasca din colectia niciunui tobosar. Avand ca fond muzica de pe CD-ul de debut,dvd-ul ii arata pe 2 dintre cei mai mari tobosari/percutionisti de latino. Giovanni Hidalgo si Horacio Hernandez, alaturi de Raul Rekow prezinta detaliat si conceptele din spatele fiecarei melodii cantate. Tot pe acest DVD Giovanni prezinta diverse tehnici de conga, si explica modul in care aplica pe piese. Dvd-ul contine si demonstratii si solo-uri, galerie foto, filmari behind-the-scenes si multe altele.

Horacio este in prezent membru al Berklee School of Music din Boston, Drummer’s Collective din New York si Percussion Institute of Technology din Los Angeles. Sustine destul de des workshop-uri pentru KOSA International(kosamusic.com). Este cunoscut pentru stil si ritm, bazate pe tehnica „left-foot clave”.

Horacio foloseste urmatorul set-up:
Tobe Pearl Reference

A) 22″x18″ bass drum
B) 10″ rack tom
C) 12″ rack tom
D) 14″ floor tom
E) 16″ floor tom
F) 14″x6 1/2″ snare
G) 10″ secondary snare

Cinele Zildjian

1) 13″ K hi-hats
2) 15″ K Dark Thin crash
3) 8″ K splash
4) 18″ K Dark Medium Thin crash
5) 22″ K ride
6) 10″ Special Recording hi-hats
7) 17″ Dark Thin crash
8) 14″ Oriental China trash

Horacio mai foloseste 5 cowbell-uri avand propria semnatura,tamburina,fete de tobe Evans Genera si bete Zildjian.

https://www.youtube.com/watch?v=wJEp8J5sURM https://www.youtube.com/watch?v=Exp0tVxFkRE
Acest articol a fost publicat în Hall of fame, Horacio 'El Negro' Hernandez. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>