Cum sa scrii partituri cu GuitarPro

Nu stiu cata lume chiar scrie partituri cu Guitar Pro si nici nu stiu cat de greu poate parea, mai ales ca soft-ul acopera mai multe instrumente, insa pana la urma e destul de simplu de folosit. Mai complexe sunt cunostintele muzicale necesare ca sa transcrii un ritm din minte in note. Te ajuta si faptul ca poti sa asculti cum suna ceea ce ai scris. Pe scurt iata pasii care te pun fata in fata cu portativul, notele si ritmurile tale.

1. Roaga-l pe unchiul tau preferat sa iti faca cadou o licenta Guitar Pro.;)

2. Instaleaza si porneste programul

3. Dupa cum spuneam, programul poate fi folosit pentru diverse instrumente. Asa ca pentru inceput trebuie selectate tobele.
Pentru asta, in meniu mergi la:
Track > Add si selecteaza Percussion
sau
[Shift+Ctrl+Ins] si selecteaza Percussion.

4. O sa iti apara o fereastra cu un tabel continand notatiile pe care le poti folosi plasate pe portativ, cat si denumirile pentru diverse tipuri de lovituri.

percutie

5. In plus in fereastra principala ai doua portative.

portativeGP

Tot aici poti configura tempo-ul, titlul, autorul din File -> Score information.

6. Daca cunosti notatiile standard pentru fiecare lovitura e suficient sa dai click pe notele din tabel ca sa le plasezi pe portativul de sus din fereastra principala.
Daca nu cunosti notatiile, atunci trebuie sa identifici in tabel ce lovitura vrei sa folosesti dupa nume. De exemplu pentru premier alegi 38 – Acoustic Snare, si treci codul de cifre (38) pe portativul de jos. Nu conteaza pozitia pe liniile portativului pentru cod, iar nota va aparea automat acolo unde trebuie in portativul de sus.

7. Pentru valori de note: 2, 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 trebuie sa selectezi una din acestea din shortcut-urile de deasupra portativului.

noteGP

8. Pentru fiecare nota se pot introduce diverse efecte de la meniul Effects.

9. Cand termini partitura, o poti salva ca:

  • PDF: File – Export – PDF
  • imagine: File – Export – BMP
  • midi: File – Export – MIDI
  • fisier GuitarPro: File – Save (il folosesti daca vrei sa editezi ce ai scris ulterior)

Si pe scurt cam asta este toata filozofia. Pentru a rafina partitura va puteti juca cu restul de butoane, dar pasii de mai sus ar trebui sa fie suficienti pentru cateva partituri de inceput. N-ar trebui sa va ia foarte mult si, dupa cum spuneam, mai important este sa cunosti teoria muzicala in sine si sa stii ceea ce ai de scris, pentru ca de invatat cum sa o faci nu e asa complicat.

Acest articol a fost publicat în Tehnici si tutoriale. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>