Materiale pentru cinele

Exista 4 tipuri principale de aliaje folosite la fabricarea cinelelor: bronz, bronz ductil, alama si nichel-argint.

Bronz

Bronzul este materialul traditional folosit pentru cinele. Pentru obtinerea lui se amesteca o parte cositor cu 4 parti cupru. Cu toate ca formula exacta a compozitiei variaza de la un fabricant la altul, aceasta este proportia aproximativa de metale, uneori adaugandu-se si cantitati mici de argint, aur si fosfor.

Bronzul e un aliaj format in 2 faze: cand sunt turnate, cele 2 metale se amesteca, formand pelete de cupru acoperite cu cositor. In acest fel, metalul este mai dur si mai flexibil. Acest lucru influenteaza modul in care materialul reactioneaza la tratamentele ulterioare.

Bronz ductil

In acest tip de bronz cantitatea de cositor nu depaseste 8% din aliaj. Este un aliaj intr-o singura faza, poate fi rulat in fasii plate rece fiind. Este mai putin sensibil decat bronzul atunci cand este folosit la cinele. Cinelele fabricate din acest aliaj sunt destinate mai ales incepatorilor si celor de nivel mediu.

In secolul XX, s-a incercat fabricarea de cinele din bronz ductil de foarte mare calitate, din motive economice in primul rand, dar rezultatele nu au fost la fel de bune ca in formula cu 20% cositor. Astazi, tehnici de fabricare mai bune duc la obtinerea de cinele mai bune, care fac fata bine in muzica zgomotoasa. Unele module obtin un sunet asemanator cu al cinelelor cu 20% cositor in compozitie.

Alama

Alama este destul de ieftina si se foloseste de obicei pentru cinelele destinate incepatorilor. Alama pentru cinele este compusa de obicei din 38% zinc si 62% cupru. Metalul acesta se lucreaza foarte usor si se pot obtine tonuri calde.

Nichel-argint

Nichel-argint, folosit la fabricarea de cinele, este format de obicei dintr-un aliaj cupru-nichel cu un continut de nichel de aproximativ 12%. Cinelele din nichel-argint se adreseaza mai ales incepatorilor.

Foarte putine cinele sunt fabricate din nichel-argint, cu exceptia catorva instrumente de mare calitate, care au si un sunet mai exotic. Nichel-argintul este un material flexibil. Sunetul este deschis, dar ii lipseste sensibilitatea aliajului cu cositor.

Alte aliaje

Unele cinele sunt fabricate din silicon si aliaje de brinz cu aluminiu, dar nu au castigat popularitate.

Acest articol a fost publicat în Diverse. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>