Pedale pentru toba mare

Pedalele pentru toba mare sunt un mecanism folosit la cantatul la toba mare cu piciorul. Miscarea piciorului e transferata prin intermediul unui mecanism mai mult sau mai putin complex intr-o miscare controlata a varfului de lovire, care la randul lui loveste suprafata tobei mari. Apoi varful pedalei revine in pozitia initiala. Forta dezvoltata de picior atunci cand loveste nu trebuie subestimata, ea reprezentand o adevarata provocare pentru fabricanti atunci cand vine vorba de constructie si alegerea materialelor.

Fiecare pedala trebuie evaluata din punctul de vedere al usurintei cu care se poate canta, silentiozitate si stabilitate. Exista pedale pentru toba mare simple, cu putine optiuni de reglat, dar exista si altele complicate. Cu cat exista mai multe optiuni, cu atat mai bine, fiind mai usor de ajustat la preferintele personale.

Pedalele bune trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • Intregul dispozitiv sa aiba o constructie solida. Economia la materiale se va vedea exact cand ai mai putina nevoie.
  • Arcul pedalei sa aiba mult spatiu pentru ajustare, sa fie usor de blocat si sa fie accesibil.
  • Conexiunea dintre varful pedalei si restul mecanismului sa fie ajustabila radial, i.e., posibilitatea de a pivota usureaza reglajul.
  • Incheieturile si manerele sa fie prinse in legaturi de protectie care sa favorizeze functionarea silentioasa si usurinta la folosire. In plus, legatura sa fie protejata de murdarie si praf.
  • Clema care ataseaza pedala de cercul tobei mari sa fie accesibila – macar surubul de fixare sa nu fie sub pedala. Clema in sine este acoperita cu cauciuc pentru a evita deteriorarea cercului.
  • Pedala sa aiba un profil pentru picior de dimensiuni rezonabile si o margine mica in fata, astfel incat piciorul sa nu alunece de pe pedala.
  • Sa se poata schimba lantul cu o coarda, sau vice versa. Exista diverse pareri in legatura cu care dintre acestea e mai buna, asa ca cel mai bine e sa le incercati pe ambele. Unele modele mai sofisticate au diverse profile care influenteaza acceleratia varfului pedalei.
  • Un avantaj mare sunt opritoarele ajustabile. Ele impiedica toba sa alunece inainte in timp ce canti. Dezavantajul este ca aceste opritori (spurs) pot zgaria podeaua, recomandandu-se amplasarea tobelor pe un covor special.

Pedala simpla

Cea mai simpla pedala e formata dintr-o pedala si un varf de bataie. Pedalele simple pot fi desigur foarte sofisticate in constructie.

pedalasimpla

Pedala simpla este cea clasica. Toate celelalte modele pot fi clasificate ca pedale pentru efecte. Pedala simpla este cel mai folosita in jazz, country sau genuri de rock mai lente. Seturile complete de tobe vin cu o pedala simpla.

Pedala dubla

Doua pedale, doua capete de bataie. Nu demult, pedala dubla era considerata o componenta in plus. Astazi, a ajuns aproape pedala de baza in multe genuri muzicale. Pedalele duble permit ritmuri mai rapide si mai complexe. Au in plus avantajul ca nu iti trebuie o a doua toba mare. Nu numai ca este mai ieftin, dar permite tobosarului sa pozitioneze pedalele mai convenabil. Deoarece se foloseste o singura toba mare, este mai usoara si sincronizarea sunetului pe o singura toba decat pe doua.

pedaladubla

Exista versiune de stanga si de dreapta pentru pedalele duble. Pedala suplimentara este deci fie la stanga, fie la dreapta celei principale. Dreptacii au pedala suplimentara la stanga, iar stangacii o au la dreapta. Pedala suplimentara va fi mereu pe partea fusului.

Ambele unitati ale pedalei sunt conectate de un dispozitiv de articulatie care permite miscari ample numit cardan. Ambele varfuri de bataie sunt pozitionate deasupra pedalei din dreapta (la versiunea pentru dreptaci). Varful de bataie din dreapta este actionat de piciorul drept. Cel de-al doilea varf de bataie e actionat de pedala suplimentara din stanga prin intermediul cardanului. Acest sistem are 2 incheieturi si este telescopic, ceea ce usureaza pozitionarea. Pedala din stanga poate insa sa alunece usor. Este obligatoriu sa se asigura o pozitionare stabila a acestei pedale. Opritoarele (spurs) nu sunt suficiente, fiind necesara si fixarea pedalei de fus folosind o clema sau o placa de baza.

FX si pedala tripla

Pedala FX este o pedala simpla cu doua capete de bataie. Pedala in sine, cea pe care se apasa piciorul, este impartita intre o sectiune pentru calcai si alta pentru varful piciorul. Un cap de bataie e actionat de calcai si celalalt de varful piciorului. Se pot canta ritmuri extrem de complexe cu acest dispozitiv.

pedalafx

Pedala tripla e o combinatie intre FX si o pedala dubla. Partea principala are impartirea carcai/varf, iar cealalta consta intr-o pedala simpla obisnuita. Exista doar 2 capete de bataie, unul dintre ele putand fi actionat in 2 moduri. Pedala tripla este in acest moment cea mai complexa de pe piata si are un potential muzical enorm.

pedalatripla

Acest articol a fost publicat în Diverse. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>